Zó doe jij de wereld draaien

Hoezo, doordat ik bankier, doe ik de wereld draaien? Die vraag heb je je misschien al een paar keer gesteld. En toch, doordat jij bankiert, en je spaargeld toevertrouwt aan de bank, zorg je ervoor dat mensen hun dak kunnen isoleren of dat die nieuwe auto binnen handbereik komt. Je zorgt er ook voor dat jouw warme bakker kan investeren in een nieuwe oven en de overheid in nieuwe fietspaden, het aanleggen van speeltuintjes, openbare zwembaden en parken, en in het renoveren van scholen of ziekenhuizen. Maar om dat allemaal te realiseren, heb je een bank nodig en die bank verbindt alle actoren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hieronder.

De bank verbindt

Je kunt een bank zien als tussenpersoon. Aan de ene kant zijn er mensen (en bedrijven) die geld over hebben. Zij willen dat geld veilig opzijzetten voor later of er meer rendement uithalen. Sparen of beleggen dus. Aan de andere kant zijn er mensen die geld nodig hebben. Zij willen nu geld, dat ze later terugbetalen. Geld lenen dus.

De bank brengt die mensen bij elkaar. Hij zorgt ervoor dat mensen die geld over hebben kunnen sparen, en dat mensen die geld nodig hebben kunnen lenen. Zo blijft de wereld én de economie draaien. Maar hoe werkt dat precies? Dat ontdek je in deze video.

Jouw spaargeld in onze economie

Jouw spaargeld wordt gebruikt om de economie draaiende te houden want banken zetten jouw geld, én het geld van alle andere spaarders en beleggers, op hun beurt om in leningen aan gezinnen, ondernemingen en overheden. Zo blijft het geld circuleren.

Wist je dat meer dan 89% van het spaargeld omgezet wordt in leningen aan gezinnen, bedrijven en overheden?

Doordat jij bankiert, hebben 600.000 ondernemers hun bedrijf kunnen opstarten of financieren en heb jij hun droom helpen waarmaken.

Doordat jij bankiert, konden banken in 2020 233.664 leningen geven aan mensen om een woning te kopen, bouwen of verbouwen.

Omdat jij bankiert, kon de overheid 65 miljard euro investeren in onder andere windmolenparken, nieuwe stadsparken, fietspaden, kinderopvang en de renovatie of de bouw van scholen en een basketterrein bij jou in de buurt.

Zó heb jij – samen met de bank - de economie draaiende gehouden!

Mensen en banken. Samen.
Zeker vandaag.

Want mensen en banken doen samen de wereld draaien.